
Demir Eksikliği Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler ve demir içeren gıdalar hakkında genel bilgiler bulabilirsiniz.
Demir eksikliği anemisi, kanda yeterli sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin olmadığı bir durum olan ortak bir anemi türüdür. Kırmızı kan hücreleri oksijeni vücudun dokularına taşır.
Adından da anlaşılacağı gibi, demir eksikliği anemisi yetersiz demirden kaynaklanır. Yeterli demir olmadan vücudunuz kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşımalarını sağlayan hemoglobin sağlayan bir madde üretemez. Sonuç olarak, demir eksikliği anemisi sizi yorgun ve nefes darlığı problemi ile baş başa bırakabilir.
Demir eksikliği anemisini genellikle demir takviyesiyle düzeltebilirsiniz. Bazen, özellikle doktorunuz iç kanama yaptığınızdan şüpheleniyorsa, demir eksikliği anemisi için ek testler veya tedaviler yapabilir.
(İçindekiler) Gitmek istediğiniz başlığa tıklayınız!
- Demir eksiliği Belirtileri
- Demir eksikliği anemisinin neden olduğu rahatsızlıklar
- Demir eksikliği için ne zaman doktora gitmeliyim?
- Demir eksikliği neden olur?
- Demir eksikliği anemisinin nedenleri arasında şunlar vardır:
- Demir yapan besinler – Demir eksikliği olanlar ne yememeli?
- Bebeklerde demir eksikliği anemisinin önlenmesi
- Çocuğuma demir eksikliği taraması yaptırmalı mıyım?
Demir eksiliği Belirtileri
Başlangıçta, demir eksikliği anemisi o kadar hafiftir ki fark edilmeden gider. Fakat vücut demirde daha fazla yetersiz kaldıkça ve anemi kötüleştikçe belirtiler ve semptomlar yoğunlaşır.
Demir eksikliği anemisinin neden olduğu rahatsızlıklar
Aşırı yorgunluk
zayıflık
Soluk ten
Göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı veya nefes darlığı
Baş ağrısı, veya baş dönmesi
Soğuk el ve ayaklar
Dilinize iltihap veya acı
Kırılgan tırnaklar
Buz veya nişasta gibi besleyici olmayan maddeler için olağandışı istek
Özellikle bebeklerde ve demir eksikliği anemisi olan çocuklarda iştahsızlık
Demir eksikliği için ne zaman doktora gitmeliyim?

eksikliği için ne zaman doktora gitmeliyim
Siz veya çocuğunuz demir eksikliği anemisi için işaret ve semptomlar geliştirirse doktorunuza görünün. Demir eksikliği anemisi, kendi kendine teşhis veya tedavi edecek bir şey değildir. Bu nedenle, kendi başınıza demir takviyesi almak yerine, bir tanı için doktorunuza görünün. Vücudun aşırı demir ile yüklenmesi aşırı derecede tehlikeli olabilir çünkü aşırı demir birikimi karaciğerinize zarar verebilir ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.
Demir eksikliği neden olur?
Demir eksikliği anemisi, vücudunuz hemoglobin üretmek için yeterli demire sahip olmadığında ortaya çıkar. Hemoglobin, kana kırmızı rengini veren kırmızı kan hücrelerinin bir parçasıdır ve kırmızı kan hücrelerinin vücudunuz boyunca oksijenli kan taşımasını sağlar.
Yeterince demir tüketmiyorsanız veya çok fazla demir kaybediyorsanız, vücudunuz yeterli hemoglobin üretemez ve sonunda demir eksikliği anemisi gelişir.
Demir eksikliği anemisinin nedenleri arasında şunlar vardır:

Demir eksikliği anemisinin nedenleri
Kan kaybı.
Kan, kırmızı kan hücrelerinin içinde demir içerir. Yani kan kaybedersen, biraz demir kaybedersin. Ağır dönemleri olan kadınlar, menstrüasyon sırasında kan kaybettikleri için demir eksikliği anemisi riski altındadır. Vücuttaki yavaş, kronik kan kaybı – örneğin bir peptik ülser, hiatal herni, kolon polipleri veya kolorektal kanser gibi – demir eksikliği anemisine neden olabilir. Gastrointestinal kanama, reçetesiz satılan bazı ağrı kesicilerin, özellikle aspirinlerin düzenli kullanımından kaynaklanabilir.
Diyetinizde demir eksikliği.
Vücudunuz düzenli olarak yediğiniz yiyeceklerden demir alır. Çok az demir tüketirseniz, zamanla vücudunuz demir eksikliğine neden olabilir. Demir bakımından zengin yiyeceklerin örnekleri arasında et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve demir takviyeli yiyecekler bulunur. Düzgün büyüme ve gelişme için, bebekler ve çocuklar da diyetlerinden demire ihtiyaç duyarlar.
Demir emilemeyişi.
Yiyeceklerden gelen demir, ince bağırsaklarınızdaki kan dolaşımınıza emilir. Bağırsaklarınızın besinleri sindirilmiş yiyeceklerden emebilme kabiliyetini etkileyen çölyak hastalığı gibi bir bağırsak rahatsızlığı demir eksikliği anemisine neden olabilir. İnce bağırsağınızın bir kısmı cerrahi olarak atlandı veya çıkarıldıysa, bu demir ve diğer besinleri emme yeteneğinizi etkileyebilir.
Gebelik.
Demir takviyesi olmadan, birçok hamile kadında demir eksikliği anemisi ortaya çıkar, çünkü demir depoları artan fetüs için bir hemoglobin kaynağı olmasının yanı sıra kendi kan hacimlerini de arttırmak zorundadır.
Risk faktörleri
Bu insan grupları, demir eksikliği anemisi riskinde artışa neden olabilir:
Kadınlar
Kadınlar menstrüasyon sırasında kan kaybettiği için, genel olarak kadınlar demir eksikliği anemisi riski altındadır.
Bebekler ve çocuklar.
Bebekler, özellikle düşük doğum ağırlıklı veya erken doğanlar, anne sütünden veya formülünden yeterince demir alamayanlar demir eksikliği riski altında olabilir. Çocuklara büyüme sırasında ekstra demir gerekir. Çocuğunuz sağlıklı ve çeşitli beslenmiyorsa, kansızlık riski altında olabilir.
Vejetaryenler.
Et yemeyen insanlar, diğer demir açısından zengin yiyecekleri yemezlerse, demir eksikliği anemisi riski daha yüksek olabilir.
Sık kan bağışçıları.
Rutin olarak kan bağışı yapan kişiler, kan bağışı demir depolarını tüketebileceğinden, demir eksikliği anemisi riskinde artış olabilir. Kan bağışı ile ilgili düşük hemoglobin, daha fazla demir açısından zengin yiyecekler yemekle giderilen geçici bir problem olabilir. Düşük hemoglobin nedeniyle kan bağışlayamayacağınız söylenirse, endişelenmeniz gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.
Komplikasyonlar
Hafif demir eksikliği anemisi genellikle komplikasyonlara neden olmaz. Bununla birlikte, tedavi edilmeden bırakıldığında, demir eksikliği anemisi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına yol açabilir:
Kalp sorunları.
Demir eksikliği anemisi hızlı veya düzensiz kalp atışlarına neden olabilir. Anemikken kanınızda taşınan oksijen eksikliğini telafi etmek için kalbiniz daha fazla kan pompalamalıdır. Bu genişlemiş bir kalp veya kalp yetmezliğine yol açabilir.
Hamilelikteki sorunlar.
Gebe kadınlarda, şiddetli demir eksikliği anemisi erken doğumlara ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere bağlanmıştır. Ancak doğum öncesi bakımlarının bir parçası olarak demir takviyesi alan hamile kadınlarda durum önlenebilir.
Büyüme problemleri.
Bebeklerde ve çocuklarda, şiddetli demir eksikliği anemi, gecikmiş büyüme ve gelişme ile sonuçlanabilir. Ek olarak, demir eksikliği anemisi, enfeksiyonlara duyarlılığın artmasıyla da ilişkilidir.
Demir eksikliği nasıl önlenir?
Demir açısından zengin yiyecekleri seçerek demir eksikliği anemisi riskinizi azaltabilirsiniz.
Demir bakımından zengin yiyecekleri seçin
Demir yapan besinler – Demir eksikliği olanlar ne yememeli?

Demir Yapan Besinler
Demir açısından zengin besinler şunlardır:
Kırmızı et ve kümes hayvanları
Deniz ürünleri
Fasulyeler
Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
Kuru üzüm ve kayısı gibi kuru meyveler
Demir takviyeli tahıllar, ekmekler ve makarnalar
Bezelye
Vücudunuz etten, diğer kaynaklardan daha fazla demir emer. Et yememeyi tercih ederseniz, et yiyen biriyle aynı miktarda demir emmek için demir açısından zengin, bitki bazlı yiyecek alımınızı artırmanız gerekebilir.
Demir emilimini arttırmak için C vitamini içeren yiyecekler seçin
Vücudunuzun demir emilimini, narenciye suyu içerek veya C vitamini bakımından zengin diğer yiyecekleri aynı zamanda yüksek derecede demir içeren yiyeceklerle yiyerek artırabilirsiniz. Portakal suyu gibi narenciye sularındaki C vitamini vücudunuzun diyet demirini daha iyi emmesine yardımcı olur.
C vitamini alabileceğiniz ayrıca besinler:
Brokoli
Greyfurt
kivi
Yapraklı yeşillik
kavun
portakal
Biberler
Çilekler
mandalina
Domates
Bebeklerde demir eksikliği anemisinin önlenmesi

Bebeklerde demir eksikligi
Bebeklerde demir eksikliği anemisini önlemek için, ilk 6 ay bebeğinizi anne sütü ile besleyin. 6 ay sonrası anne sütü ile beraber demir takviyeli mamalar ile besleyin.
İnek sütü bebekler için iyi bir demir kaynağı değildir ve 1 yaşın altındaki bebekler için önerilmez. 6 aylıktan sonra, demir alımını arttırmak için bebeğinize günde birkaç kez demir takviyeli tahıllar veya sade etler vermeye başlayın.
Bir yıl sonra, çocukların günde 20 onstan (591 mililitre) fazla süt içmemesine dikkat edin. Çok fazla süt, demir bakımından zengin olanlar da dahil olmak üzere diğer gıdaların yerini alır.
Çocuğuma demir eksikliği taraması yaptırmalı mıyım?
Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi tipik olarak kan testleri ile teşhis edilir. Amerikan Pediatri Akademisi, tüm bebeklerin 9 ay ile 12 ay arasında başlayan demir eksikliği anemisi ve daha sonra da tekrar demir eksikliği için risk faktörü olanlara test edilmesini önerir. Tarama sonuçlarına bağlı olarak, çocuğunuzun doktoru oral demir takviyesi veya günlük multivitamin veya başka testler önerebilir.
Çocuklarda demir eksikliği önlenebilir. Çocuğunuzun büyümesini ve gelişimini devam ettirmek için, öğünler ve atıştırmalıklar için demir açısından zengin yiyecekler sunun ve tarama ve demir takviyesi gerekliliği hakkında çocuğunuzun doktoruyla konuşun.
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS