
Dişler neden sararır? Diş sararmasının sebepleri nelerdir? Dişler neden renk değiştirir?
Dişlerin sararması diğer diş koşulları kadar acil olmasa da, sarı dişler her gün gülümsemeye olan güveninize ve istekliliğinize mal olabilir. Neyse ki, dişlerinizin rengini iyileştirmek, ağız bakım rutininizi parlatırken yediğiniz ve içtiğiniz şeyleri değiştirmek kadar basit olabilir. Hatta diş hekimi tarafından dişlerinizi beyazlatma tedavisene yardımcı bile olabilir .
Diş renk değişikliğinin çoğu nedeni iki ana kategoriye ayrılır: dışsal ve içsel lekeler. Sararma, ilaç kullanımından yetersiz fırçalamaya kadar çok çeşitli sağlık faktörlerinden de kaynaklanabilir.
Ayrıca Bakınız: Evde doğal diş beyazlatma yöntemleri
Dışsal lekeler
Dışsal lekeler, dişlerin sert, en dış tabakası olan emaye yüzeyini etkiler. Diş minesi kolayca lekelenebilir, ancak bu lekeler genellikle çıkarılabilir veya düzeltilebilir.
Diş sararmasının 1 numaralı nedeni yaşam tarzıdır. Sigara içmek, kahve ve çay içmek ve çay ve tütün yaprağı çiğneme en kötü suçlulardır.
Tütündeki katran ve nikotin, dişlerin yüzeyinde, sarımsı lekelere neden olabilecek kimyasallardır.
Kural olarak, giysileri lekeleyebilen herhangi bir yiyecek veya içecek de dişlerinizi lekeleyebilir. Bu nedenle, içkiler, kolalar, çikolata ve soya sosu, balzamik sirke, spagetti sosu ve köriler gibi koyu renkli yiyecekler ve içecekler dişleri renklendirebilir. Buna ek olarak, bazı meyve ve sebzeler — üzüm, yaban mersini, kiraz, pancar ve nar gibi — dişleri lekeleme potansiyeline sahiptir. Bu maddeler, diş minesine yapışabilen kromojenler, pigment üreten maddeler açısından yüksektir.
Asidik gıdalar ve içecekler diş minesini aşındırarak ve pigmentlerin dişlere mandalını kolaylaştırarak lekelenmeyi teşvik edebilir. Şarap ve çayda bulunan acı bir bileşik olan tanen, kromojenlerin diş minesine yapışmasına yardımcı olur ve sonuçta lekelenmeye neden olur. Ancak çay içenler için iyi bir haber var: International Journal of Dental Hygieny’de yayınlanan 2014 tarihli bir çalışmada, çaylara süt eklenmesinin, sütteki proteinlerin tanene bağlanabileceği için dişi boyama şansını azalttığı bulundu. (Türkiye’de çaya süt katmakmı tabiki hayır)
Demir takviyelerinin sıvı formları dişleri lekeleyebilir. Ancak bu lekeleri önlemenin veya çıkarmanın çeşitli yolları vardır.
Diş fırçalama, diş ipi kullanmak, düzenli diş temizliği için gimek, leke üreten maddelerin hayatınızdan çıkarılmasını diş sararmasını önleyebilir. Ancak bunlar yapılmaz ise dişlerde plak birikmesine neden olur ve renk değişikliği ile sonuçlanır.
İç lekeler
Dişin iç yapısı içinde, dentin adı verilen içsel lekeler oluşur ve bu lekelerin çıkarılması daha zor hale gelir.
Çok sayıda ilaç dişlerde içsel lekelere neden olabilir. Eğer çocuklar tetrasiklin veya doksisiklin antibiyotiklerini alırken dişleri hala gelişiyor (8 yaşından önce), dişleri kahverengimsi-sarıya dönüşebilir. Gebeliğin dördüncü ayından sonra veya emzirirken tetrasiklin alan kadınlar, bir çocuğun renksiz bebek dişlerine sahip olmasına neden olabilir .
Yetişkinlik döneminde, bakterileri azaltabilen ve diş eti iltihabını (diş etlerinin iltihabı) tedavi edebilen bir bileşik olan klorheksidin içeren reçete mukavemetli gargara kullanmak, dişlerde kahverengi renk bozukluklarına neden olabilir. Buna ek olarak, tetrasiklin türevi olan akne ile mücadele eden ilaç minosiklin dişleri lekeler.
Kemoterapi tedavileri yanı sıra baş ve boyun radyasyon geçiren intrinsik lekeleri neden olabilir. Antihistaminikler, antipsikotikler ve kan basıncı ilaçları gibi bazı nispeten yaygın ilaçlar bile bazen sarı dişlere sebep olabilir.
Florür diş minesini güçlendirerek ve çürümeyi önleyerek dişler için faydalı olsa da, mineralin çok fazla olması diş renginiz için iyi değildir. Aşırı miktarda florürden kaynaklanan floroz, dişlerde soluk beyaz çizgiler veya kahverengi lekelere neden olabilir. Bu içme suyu doğal olarak oluşan florür yüksek düzeyde içeren alanlarda çoğunlukla bir sorundur. Ayrıca takviyeleri almaktan veya düzenli olarak durulama ve diş macunlarını mineralle birlikte kullanmaktan çok fazla florür elde etmek de mümkündür.
Diş tedavileri de dişlerin koyulaşmasına neden olabilir. “Birçok diş malzemeleri renk değişikliği neden olabilir, özellikle amalgam restorasyonlar (Gümüş dolgular), dişe gri-siyah bir renk verebilir .
Sarı Dişlerden Kurtulmanın Yolları
Fırçalama, profesyonel temizlik, beyazlatma tedavileri ve kaplamalar, sarı dişler için çözümleriniz olmalıdır. Sarı yüzey lekelerini önlemek için günde iki kez dişlerinizi iyice fırçalamak şarttır. Dişlerinizi günde bir kez de diş ipi temizleyiniz. Daha derin içsel lekeleri gidermek için, bu çirkin bakterileri ve tartarları temizletmek için devletin tanıdığı 6 ayda bir diş temizletme olanağından faydalanın.
Bununla birlikte, emaye üzerindeki lekeler söz konusu olduğunda, önleme tedaviden daha iyidir. Sigara ve yukarda anlattığımız diş sarartıcı yiyecek içecek tüketimini sınırlamayın. Sonuçta, yedikten veya içtikten sonra ağzınızı su ile durulayın.
Evde sorunu çözemiyorsanız, diş hekiminiz daha fazla rehberlik sağlamaktan mutluluk duyacaktır.
Diş hekiminize başvurun.
Dişlerinizin renginden memnun değilseniz, bir diş hekimine danışın. “Parlak beyaz bir gülümsemeye yol açabilecek çok sayıda tedavi var! Bildiğiniz diş beyazlatma yöntemi varsa lütfen yorum kısmından bize yazın.
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS