
Sigara veya tütün içmekten vazgeçmek, genel olarak, kendiniz için belirleyebileceğiniz en zor kişisel hedeflerden biri olarak kabul edilir. Bununla birlikte, sigarayı bırakmanın faydalarını görürsünüz. İşte sizler için araştırdığımız
#Sigarayı Bırakmanın 16 Faydası
Tütün sigara büyük bir küresel bağımlılıktır. Nikotin bağımlılığı nedeniyle Hemen hemen herkes ciddi sağlık sonuçları ile karşı karşıya gelir.
Aşağıda sigarayı bırakırsanız kazanabileceğiniz çeşitli sağlık yararları vardır;
1. Canlılığını Geri Kazanıyorsun.
Sigara içenlerin argümanlarından biri, sigaraların uyarıcı nitelikler içermesidir. Bununla birlikte, sağlık çalışmaları, sigara içiminin erkeklerin genel gücünü boşalttığını ileri sürmektedir. Sigara içimi dolaşımı azaltır ve solunum gücünüzü engeller ve bu da metabolizmanın gerçekleşmesini çok zorlaştırır. Metabolizma, vücudun günlük aktivitelerle devam etmesi gereken enerjiyi üretir. Yani, sigarayı bıraktığınızda, birkaç ay içinde, gücünüzü yeniden kazanmaya ve normalliğe geri dönmeye başlarsınız.
2. Solunum Kapasitesinde Artış
Bu fayda tartışmasız en belirgin / fark edilir. Tütün sigara akciğerlerine zarar vererek zamansız kurbanlarını öldürmek için bilinir. Sigarayı bıraktıktan sonra, kirpikleriniz tekrar büyümeye başlar ve sağlıklı bir şekilde nefes almaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, kirpikler, sigara içtiğiniz yıllarda yükselen amfizem riskini azaltır. Nefes kapasiteniz arttıktan sonra, günlük rutininizde daha aktif olursunuz ve size daha üretken hale getirir.
3. #Sigarayı bırakmanın cilde faydaları
Sigaradaki zararlı kimyasal bileşiklerden bazıları kanserojendir. Bu toksik elementler cilt yıkımı ile bilinir. Bu, sigaradan çıkan dumanlar ile tamamlanmaktadır. Bu nedenle, sigara içenlerin yaşlarından daha yaşlı ve cildinin solgun göründüğünü görmek yaygındır. Sigarayı bıraktıktan sonra cildiniz normal sağlıklı dokusunu geri kazanmaya başlar; siyah lekeler dağılır ve kırışıklıklar azalır.
4. #Sigara bırakmanın cinselliğe faydaları
Sigaranın doğurganlık oranını düşürdüğü tıbbi olarak kurulmuştur; sperm ve diğer üretken hormonları zayıflatır. Bu nedenle, sigarayı bırakmak için çocuk sahibi olmak isteyen insanlar için tavsiye edilir. Yavaş yavaş, sperm sayısı artmaya başlayacak ve diğer doğurganlık kusurları doğal iyileşme almaya başlayacak ve bu da gebelik ve doğurganlık olasılığını artıracaktır.
5. #Sigarayı bırakırsanız Uzun ömürlü olursunuz
Bu sigarayı bırakmanın bir başka önemli yararı. Milyonlarca insan dünya çapında her yıl sigara içerek öldü. Türkiye, erkeklerde tütün kaynaklı ölümlerde dünya ikincisidir. Türkiye’de her yıl 80-90 bin kişi sigaran hayatını kaybediyor. Her yıl sigara içmenin bir sonucu olarak, ikinci el duman maruziyetinden kaynaklanan 41.000’den fazla ölüm de dahil olmak üzere ölüyor. Yani, sigara içilerek ölen kişilerin toplam insan sayısını hayal edebilirsiniz! Sigarayı bıraktığınızda, yaşam beklentiniz yavaş yavaş yükselir. Sigara ile ilgili hastalıklardan ve rahatsızlıklardan ölme olasılığınız, hayatınızı kısa kesebilir, yavaş yavaş düşer.
6. Güzel Nefes
İnsanlar kendi ağzından çıkan koku nedeniyle sigara içenlere konuşurken bir mesafede kalmak eğilimindedir; her zaman saldırgan ve zevksiz olduğunu. Bir sigara içen ağzını açtıktan sonra, nefesleri sigara dumanı gibi kokmaya eğilimlidir! Aslında, çoğu durumda, sadece sigara dumanı nefes kokuları; hatta onların giysi, ev, ve araçlar koku almak eğilimindedir. Sigara içmenin anlatılmamış olumsuz etkisi, insanları sizden uzağa göndermesidir. Sigarayı bıraktığınızda, ağız kokusu yavaş yavaş dağılır ve herhangi bir yerde biriyle konuşurken rahat olrsunuz. Ayrıca, koku ev ve eşyalarınızdan dağılmaya başlar.
7. Azaltılmış Stres Seviyesi
Sigara üreticilerinin insanları sigara tüketimine başarıyla kandırmalarının yollarından biri, sigaralarda nikotin varlığı nedeniyle stresin hafifletilmesinde kullanılabilmesidir. Ancak, bu sadece birçok uzun vadeli yan etkileri ile kısa vadeli olarak. Araştırmalar, sigaranın vücuttaki kortizol gibi stres hormonlarının seviyesini arttırdığını ve anksiyete ve gerginliği arttırdığını göstermiştir.
8. Hafızada Artış
Sigara, hiç sigara içmemiş insanlara kıyasla daha ince kortekse (düşünme ve hafıza ile ilişkili) neden olma eğilimindedir. Genel olarak, korteks yaşla birlikte incelir. Ancak, sigara inceltme sürecini hızlandırmak eğilimindedir. Sigara bırakma korteks kalınlığı kısmi restorasyon yardımcı olur ama süreç yavaş ve eksik olabilir.
9. Azaltılmış İnflamasyon Ve Diğer Akciğer İle İlgili Hastalıklar
Sigara içmek sizi sayısız sıkıntıya sokar! Bunlardan biri akciğerlerin iltihaplanması ve akciğerlerin işlevselliğinde bir düşüş meydana getiren diğer bazı patolojik bozukluklardır. Sigarayı bıraktığınızda, bu sağlık düşüş önemli ölçüde normal durumuna geri almadan önce ilk birkaç ay içinde yavaşlatmak bekleniyor. Bununla birlikte, neden olan hasar şiddetli ise, tamamen orijinal sağlıklı durumuna geri dönmeyebilir, ancak yan etkiler büyük ölçüde azalacaktır. Bu bulgu araştırma yanı sıra eski sigara içenler tarafından kanıt anekdot parçaları tarafından desteklenmiştir.
10. Kalp Krizi Olasılığını Azalttı
Sigaradaki nikotinin etkilerinden biri, kan dolaşımındaki adrenalin seviyesini arttırmaktır, bu da kan damarlarının daralması yoluyla kan basıncını pompalar. Bu etki sayesinde kalp hızı artar ve kan basıncının yükselmesine neden olur.
Sigarayı bıraktığınızda, nikotin ile kalbe yerleştirilen stres yavaş yavaş rahatlar. Kan basıncı yavaş yavaş normal okuma hızına döner ve kalp önlenebilir kalp krizinden korunur.
11. Duyu Organlarının Artan İşlevselliği
Beş duyudan ikisi doğrudan sigara içenlerin elinde acı çekiyor—tat ve koku. Bunun nedeni, sigaranın bu duyuların optimal işlevsellik için bağlı olduğu sinir uçlarını öldürmesidir. Çalışmalar sigarayı bıraktıktan sonra sinir uçlarının yavaş yavaş iyileşme eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur.
12. Karbon Monoksit Seviyelerinde Azalma
Sigara içenler düzenli olarak sigaradan salınan karbon monoksiti teneffüs ederler. Bu insan vücudu için zararlı bir maddedir. Daha spesifik olarak, karbon monoksit kan hücreleri ile bağlanır ve kan hücrelerinin sağlıklı yaşam için oksijen ile bağlanmasını engeller. Bu ciddi kardiyovasküler bozukluğa yol açabilir. Sigara içmeyi bıraktıktan sonra, karbon monoksit seviyeleri azalacak ve kan hücrelerinin oksijen ile düzgün bir şekilde bağlanmasına yol açacaktır.
13. İnme Olasılığında Azalma
Sigara içenler nikotin nedeniyle inmeye karşı oldukça hassastırlar-nikotin kan damarlarının daralmasına neden olur. Sigarayı bıraktıktan birkaç yıl sonra, inme olasılığı düşme eğilimindedir. Sigara bırakma yirmi yıl içinde, ortalama sigara içmeyene kadar azalmış olurdu.
14. Kanser Olma Olasılığının Azaltılması
Akciğer, boğaz, ağız, yemek borusu ve insan vücudunun diğer hayati organlarının kanseri—bir diğer önemli risk sigara içenler günlük kendilerini maruz kanserdir. Çalışmalara göre, bu kanserlerden herhangi birini geliştirme şansı sigarayı bıraktığınızda büyük ölçüde azalır. Bu uzun vadeli bir etki olabilir, ancak sigarayı bırakmak için bir nedene değer.
15. Hipertansiyon Olasılığını Azaltır
Bu, dünya çapında sigara içenler arasında yaygın bir başka rahatsızlıktır. Sigaradaki zararlı toksinler kan basıncı seviyelerini arttırma eğilimindedir. Ayrıca, kan damarları nikotin nedeniyle daralmış gibi bir dolaşım sorunları gelişebilir. Sigara içenler yüksek tansiyon nedeniyle kalp krizinden ölürler. Sigarayı bıraktığınızda, kalp atışı ve ritim de yavaş yavaş normal durumuna geri alırken kan seviyesinin yavaş yavaş sağlıklı ve normal bir seviyeye döneceği beklenmektedir.
16. Artan Yaşam Kalitesi
Sigarayı bıraktığınızda, çok sayıda enfeksiyon tarafından enfekte olma şansınızı büyük ölçüde azaltır. Bu, size sağlık giderleri tasarrufu dışında, yaşadığınız hayatın genel kalitesini artırır.
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS