
Yaz ayında soğuk algınlığı neden olur ve nasıl geçer? Grip enfeksiyonu her zaman rahatsız edicidir, ancak özellikle yüksek yaz sıcaklıklarında daha da çekilmez olabiliyor.
(İçindekiler) Gitmek istediğiniz başlığa tıklayınız!
Yaz aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı soğuk mevsimde olandan biraz farklıdır. Grip her iki form da virüsler tarafından tetiklenir. Kış aylarında özellikle rinovirüsler gibi klasik “yaygın soğuk virüsler” grip enfeksiyonundan sorumluyken, yaz aylarında ağırlıklı olarak enterovirüsler (coxsackie ve ECHO virüsleri) bulunur. Bunlar özellikle yüksek sıcaklıklarda kendilerini rahat hissederler.
Bununla birlikte, her iki soğuk algınlığının da grip ve virüslerin sonbahar ve kış aylarında tetiklediği gerçek grip ile ilgisi yoktur. Bu nedenle “yaz gribi” terimi yanıltıcıdır, çünkü yazın soğuk algınlığı her zaman grip enfeksiyonudur, grip değildir.
Yaz ayında soğuk algınlığını tipik belirtileri
Yaz aylarında bile grip benzeri bir enfeksiyon klasik soğuk algınlığı semptomlarıyla başlar. Entervirüsler temel olarak gastrointestinal kanalda çoğaldıkça, ılık mevsimde gastrointestinal problemler (hazımsızlık) sıklıkla ortaya çıkar.
İlk olarak, burun gıdıklamaya başlar.
Ertesi gün, bir kaç gün sonra burun akıntısı yaratan burun akıntısı eklenir.
Kuru öksürük.
Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı .
Baş ağrısı ve vücut ağrıları .
Gastrointestinal enfeksiyonlar: mide bulantısı , kusma , ishal
Ya da sadece hafif bir ateş .
Enfeksiyon nasıl ortaya çıkar?
Soğuk virüsler kolayca bulaşır. Enfeksiyon damlacık enfeksiyonu şeklinde (konuşma, öksürme veya hapşırma) veya kontamine olmuş nesnelerle temas yoluyla bulaşma enfeksiyonu şeklinde gerçekleşir . Virüsler, burun ve / veya ağzın mukoza zarlarından geçerek orada üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açar, daha sonra da gastrointestinal enfeksiyonlar mümkündür.
Yaz aylarında soğuk algınlığı nasıl olur?
Soğuk algınlığı için her zaman sadece soğuğa ihtiyaç duymaz. Grip enfeksiyonunun olup olmadığına karar vermek etkili bir mukozal bariyer ve işleyen bir bağışıklık sistemidir.
Örneğin klimalar havayı ve böylece mukoza zarını kurutur. Sonuç olarak, mikroplar organizmada kolaylıkla nüfuz edebilir ve engellemeyebilir. Bağışıklık sistemi başka bir hastalıktan veya stresden dolayı virüslere karşı kendini savunamıyorsa, tipik soğuk algınlığı semptomları ortaya çıkar. Klimalar, ayrıca dönen mikropları ek olarak hava mikroplarına da dağıtır.
Çocuklarda soğukluk da yazın bir rol oynayabilir: soğuk suda çok uzun süre kalmak (genellikle dudaklar maviye dönene kadar) kan damarlarını daraltıp bağışıklık sistemini zayıflatır. Aynısı buzlu içecekler için de geçerlidir.
Yazın soğuk algınlığını nasıl önlenir?
Klimalı ve klimalı olmayan odalara geçiş gibi güçlü sıcaklık dalgalanmalarından kaçının.
Klimayı dış sıcaklıktan 6 derece daha soğuk yapın.
Bol su içiniz (günde en az 1,5 – 2 litre), ancak buzlu içecekler içermeyin.
Ellerinizi düzenli olarak yıkayın.
Yorucu aktivitelerden sonra (spor, fiziksel çalışma) kıyafet değiştir.
Islak mayoyu hemen değiştirin.
Kalabalıklardan kaçının (yüzme havuzu, konser, uçak): Diğer insanlarla yakın temas, virüs bulaşmasını kolaylaştırır.
Isı ayrıca bağışıklık sistemini zorlayabilir. Uzun süre güneşlenmekten kaçının – cildinizin iyiliği için de.
Bağışıklık sisteminizi formda tutun: Yeterli uyku, az / çok stres, dengeli beslenme ve yeterli egzersiz.
Yazın soğuk algınlığı nasıl geçer nasıl tedavi edilir?
+Soğuk algınlığı genellikle zararsızdır ve yaklaşık yedi gün sonra tekrar iyileşir. Virüslere karşı nedensel bir tedavi mevcut değildir, ancak belirtiler uygun önlemlerle hafifletilebilir.
+Gerçekten zararsız bir enfeksiyon olsa bile, vücuda gerekli dinlenmeyi vermek önemlidir.
+Vücuda yeterli sıvı verilirse, salgı üst solunum yolunda sıvılaşır ve ıslık ya da öksürük yoluyla daha iyi giderilebilir.
+Su buharının solunması üst solunum yolundaki sıkışmış mukusun gevşemesine yardımcı olabilir.
+Deniz tuzu spreyleri – Nazal spreyler, nazal mukozayı nemlendirir ve temizler.
+Dekonjestan burun spreyleri – Dekonjestanlı nazal spreyler sadece burun yoğun şekilde tıkalıysa ve burun nefesi tıkalıysa kullanılmalıdır. Ancak, bağımlılığı önlemek için yedi günden uzun süre kullanılmamalıdır.
Pinterest
Instagram
YouTube
RSS